Σε μαρασμό οδηγείται το στρατόπεδο "Παύλος Μελάς"

Σε μαρασμό οδηγείται το στρατόπεδο "Παύλος Μελάς"

Αρ. Πρωτ. 3259/21.12.2011

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Άμυνας

Σε πλήρη μαρασμό οδηγείται το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδικασίες παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η παρέμβαση του οικείου Δήμου Παύλου Μελά να είναι αδύνατη. Μάλιστα, πρόσφατα πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος των εγκαταστάσεών του, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται από ομάδες περιθωριακών ατόμων. Η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης σημαίνει, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει δράση για την προστασία των εγκαταστάσεων του παλιού στρατώνα και των σημαντικών, από αρχιτεκτονικής απόψεως, κτιρίων του.

Το στρατόπεδο έπαψε να χρησιμοποιείται από το 2002. Οι μελέτες για την αξιοποίησή του και την ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ήδη έτοιμες. Οι καθυστερήσεις, όμως, που παρατηρούνται δημιουργούν πλήθος προβλημάτων με σημαντικότερο αυτό της χρησιμοποίησής του από περιθωριακά άτομα, τοξικομανείς κ.α. Η προστασία και η ανάπλαση των εγκαταστάσεών του είναι επιτακτική ανάγκη και οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης προς τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να ξεκινήσει ο Δήμος την αξιοποίησή του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον οικείο δήμο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Απάντηση Υπουργείου